The Frick Collection

5 februari-10 mei
Aantal bezoekers 172.883


Ian Wardropper (Directeur The Frick Collection): “Als Directeur van de Frick Collection heb ik samen met mijn collega’s gewerkt aan de installatie van de tentoonstelling Vermeer, Rembrandt, Hals: Masterpieces of Dutch Painting from the Mauritshuis, hier in 2013-2014. Samen met het Mauritshuis-team hebben wij ook de tentoonstellling The Frick Collection: Kunstschatten uit New York, georganiseeerd. Beide projecten waren uitzonderlijk voor ons museum: de eerste was veruit de drukst bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van onze organisatie; het tweede project markeerde de eerste keer dat wij een volledige tentoonstelling uitleenden aan een ander museum.”

Rembrandt?

De zaak Saul en David

Aantal bezoekers 121.079

Joris Dik (Antoni van Leeuwenhoek professor TU Delft): “We kijken nu naar schilderijen zonder exact te weten wat we zien. Hoeveel procent van het schilderij is daadwerkelijk van de hand van Rembrandt en wat komt van leerlingen of navolgers? Wat hebben restauratoren later bijgevoegd of overschilderd? Hoe zag het schilderij er van origine uit en welke elementen zijn door chemische processen veranderd? De schilderijen die we nu onderzocht hebben, zijn testcases. Door meer schilderijen te scannen en alle data samen te voegen, verwacht ik een rode draad te ontdekken waarmee we toekomstige chemische veranderingen in schilderijen kunnen voorspellen. En daar willen we naartoe.”

In de tentoonstelling hing een door Océ Technologies gemaakte reconstructie van de Saul en David in het originele formaat. Met het huidige werk in 3D en ontbrekende delen in 2D in neutrale kleuren. “Musea zijn tot dusver terughoudend geweest, maar het Mauritshuis durft het aan. Ik denk dat wij voor veel meer reconstructies kunnen zorgen.”

Hollandse Zelfportretten

8 oktober-3 januari 2016
Aantal bezoekers 102.563

Ariane van Suchtelen (Conservator): “Tijdens de voorbereiding van een tentoonstelling zie je in gedachten de schilderijen al hangen. Zeker bij dit onderwerp met al die kunstenaars die geconcentreerd in de spiegel tuurden om hun zelfportret te schilderen. Dat wij ze, door het spectaculaire ontwerp met spiegels, zelfs twee keer én ontspiegeld konden zien, ging ieders verbeeldingskracht te boven.”

 

Velázquez in de Galerij

1 oktober-29 november
Aantal bezoekers 4.706

 

De heer Fernando Arias, Ambassadeur van Spanje in Nederland: “De Ambassade van Spanje in Nederland heeft met het Mauritshuis samen gewerkt om de succesvolle bruikleen van Het portret van Don Diego de Acedo door Velázquez in Galerij Prins Willem V op de kaart te zetten. Deze tentoonstelling is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen het Mauritshuis en het Prado in Madrid. Het is een schoolvoorbeeld van culturele samenwerking die de bekendheid van een uniek kunstwerk van de hand van een beroemde Spaanse meester, wiens werk zelden in Nederland te zien is, vergroot heeft.”