Lowlands

Ivo Hoekstra (Multimedia producer): “In 2015 nam het Mauritshuis voor het eerst het podium op Lowlands. Weliswaar niet in de vorm van een band met het Meisje, maar met film, animatieworkshops, lezingen en fotografie. In samenwerking met Arttube en collega musea was een aantrekkelijk programma gemaakt voor het festivalpubliek.

Belangrijk voor ons was om te ontdekken of de collectie in een andere vorm de connectie zou kunnen leggen met festivalbezoekers. Wij gaven de bezoekers de middelen om een eigen verhaal te vertellen in bijvoorbeeld een stopmotion film. Dit bleek een zeer succesvol concept: tot diep in de nacht werd er hard gewerkt aan stopmotion films, waar het Meisje of Puttertje een hoofdrol in speelde. Ik heb zelden mensen met zoveel energie met onze collectie bezig gezien!”

Maurits Muis

Voor kinderen is Maurits Muis misschien wel de populairste bewoner van het Mauritshuis. Hij speelt de hoofdrol in een les voor de jongste leerlingen van het basisonderwijs, waarin hij

hen meeneemt langs zijn favoriete schilderijen. Maurits Muis is ook de held van het gelijknamige prentenboek.

 

Museumnacht

Op zaterdag 5 september was er weer een Haagse Museumnacht, dit jaar met het thema Open & bloot. Bezoekers konden tot diep in de nacht deelnemen aan flitsrondleidingen of knutselen in de Kunstwerkplaats. Hoogtepunt was de cursus tekenen naar naaktmodel de Gouden Zaal. In de Galerij zal de gehele avond de Grote Galerij Quiz plaatsvinden, inclusief een fantastische quizmaster en mooie prijzen.

Schildercursus

René Klarenbeek (kunstenaar): “In nauwe samenwerking met de collega’s van het Mauritshuis heb ik in de afgelopen periode al enkele interessante en snel volgeboekte cursussen in de Kunstwerkplaats van het museum mogen begeleiden. Zowel klassieke tekentechnieken bij werken op papier uit de Frick Collection alsook het authentiek reconstrueren van beroemde schilderijen uit de vaste collectie van het Mauritshuis zijn inmiddels aan bod gekomen. Die kunstwerken lijken daardoor zelfs te veranderen – en dat komt vooral omdat het verhaal hier anders wordt verteld. Het levert voor de deelnemers aan onze praktijkcursussen een heel nieuwe beleving op hoe deze belangrijke kunstwerken nu ook als maker kunnen worden bekeken. Alles in het museum is ooit eens uit de handen van zoekende mensen ontstaan. Dichterbij het visueel denken van deze makers kun je niet komen door zelf stap voor stap het maakproces te volgen. Regelmatig verzuchten cursisten na afloop dat ze daar nu nog meer respect voor hebben.”

Corporate jaarverslag

Samenvatting