Een bijzonder vroeg boeketje

Heel toepasselijk kon in het voorjaar een lenteboeket van de Duitse schilder Ludger tom Ring de Jonge aan de collectie worden toegevoegd; een boeketje van narcissen, maagdenpalm en viooltjes.

Tom Ring schilderde het omstreeks 1562. Dat maakt het schilderij bijzonder, want pas zo’n veertig jaar later werden bloemen een populair zelfstandig onderwerp voor schilderijen. De aanwinst werd voor het museum verworven door de Stichting Vrienden van het Mauritshuis.

 

 

Ludger tom Ring II

Narcissen, maagdenpalm en viooltjes in een kan, c. 1562

 

Klein maar prachtig

Hector de Beaufort (toenmalig voorzitter Stichting Vrienden van het Mauritshuis): “Voor de aankoop van dit bloemstilleven stonden de Vrienden van het Mauritshuis dit keer volledig financieel borg. Maar het hele plan van aanpak, van het onderzoek naar het schilderij tot de uiteindelijke aankoop, is altijd in nauw overleg gegaan met het museum. En we zijn heel erg blij met het resultaat, want het is een klein, maar wel prachtig en uniek schilderij dat goed past in de collectie van het Mauritshuis.”

Onder de indruk

Nelleke de Kruik (Vriend van het Mauritshuis): “En toen lag daar ineens een kaart waarop een wat stijf bosje bloemen op de deurmat. Wie stuurt mij zo’n zielig bosje bloemen? Iedereen weet dat ik meer van de overdadige grote bossen bloemen ben. Maar toen ik alles eens beter ging bekijken, kwam ik al snel onder de indruk.

 

Het ging om een werk dat door de Vrienden van het Mauritshuis was aangekocht. Dus ook namens mij. Daardoor moest ik mij er toch iets beter over buigen. En wat bleek? Het ging om de ene bijzonderheid na de andere. Een werk van een schilder die in geen een Nederlandse collectie te vinden is: Ludger tom Ring, een Duitse schilder uit Munster. En het was een bloemstilleven 40 jaar voordat er bloemstillevens geschilderd werden. Ludger Ring week af van de gebaande paden van religie en gewoonte en schilderde een bosje bloemen dat misschien wel uit zijn eigen tuin kwam. Een unicum! Wat was ik blij met mijn kaart en het prachtige schilderij voor ons Mauritshuis!”