2014

Weer thuis

Weer thuis
Op vrijdag 27 juni 2014 heropende Koning Willem-Alexander het Mauritshuis na een intensieve verbouwing van twee jaar. Tijdens de verbouwing was het Gemeentemuseum Den Haag het onderkomen van een deel van de collectie. Een selectie van onze topstukken, waaronder Vermeers
Meisje met de parel, reisde over de hele wereld. De opening vormde het hoogtepunt van 2014, dat geheel in het teken stond van vele vernieuwingen. Het museum is, onder meer dankzij de ondergrondse foyer en de Royal Dutch Shell Vleugel, ruimer, lichter en toegankelijker geworden. Ook kreeg het Mauritshuis een nieuwe visuele identiteit en een nieuwe website. De bezoekcijfers van 2014 bevestigen het succes van de vele veranderingen. We mochten ruim 330.000 mensen verwelkomen. En de Galerij Prins Willem V trok nog eens 29.000 bezoekers. Het Mauritshuis is klaar om zijn missie, het delen van het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw, in de komende decennia beter dan ooit uit te dragen.

 

De verbouwing

Restauratie van de trofeeënlijsten
“Met röntgenonderzoek hebben we een paar bijzondere ontdekkingen gedaan” - Renzo Meurs en Eric Bernhard, lijstrestauratoren.

 

“Sinds 1987 waren ze niet meer behandeld: de drie trofeeënlijsten van het Mauritshuis, die de militaire successen van de geportretteerden extra glans geven. Twee horen bij portretten van Michiel en Engel de Ruyter door Ferdinand Bol en de ander bij een portret van Wolfert van Brederode door Jan Mijtens. De verbouwing van het Mauritshuis bood een mooie gelegenheid om deze lijsten te behandelen. Dankzij het röntgenonderzoek kwamen we niet alleen veel te weten over de mate van houtwormaantasting, schades, oude restauraties en afwerking van de lagen bovenop de originele vergulding. Ook deden we een paar opvallende ontdekkingen. Zo kwam een bijzonder decoratiepatroon aan het licht bij twee lijsten. Ze waren namelijk afgewerkt met verschillende metaalpoeders. Een andere belangrijke vondst was dat het familiewapen op de lijst van Engel de Ruyter pas later de rode en blauwe vlakken heeft gekregen. Het origineel was verguld. Dat is nu weer in ere hersteld”.

 

Restauratie Pellegrini’s en de Gouden Zaal
“Een beetje Italiaan verdient zijn eigen gel” - Carol Pottasch, senior restaurator.

 

“De renovatie van de Gouden Zaal is een groot interdisciplinair project dat nog gecompliceerder is geweest dan we aanvankelijk dachten. Na verwijdering van de vernislaag van de vijftien wand- en plafondstukken van Giovanni Antonio Pellegrini (1675-1741) bleek er een vreemde grijze waas op te zitten, die de schilderijen ontsierde. De uitdaging was deze te verwijderen zonder de verflaag, die volgens Venetiaanse traditie met dunne verf en losse penseelstreken was aangebracht, te beschadigen. Met de kennis en analysemogelijkheden van het Shell Technology Centre werd de chemische samenstelling van de grijze waas ontleed. De waas bleek te zijn veroorzaakt door de reactie van elementen in de lucht en elementen uit de verf. De grijze kleur was afkomstig van ingekapselde roetdeeltjes uit hout- en kolenkachels die vroeger de Gouden Zaal verwarmden. Om deze goed te kunnen verwijderen hebben we een gel gebruikt, die we speciaal hiervoor hebben samengesteld. Nu schittert de Gouden Zaal weer als nooit tevoren”.

 

Corporate jaarverslag

Samenvatting

De reizende collectie